Чарджбек (від англ. Chargeback) - це повернення суми сплаченої покупки назад на банківську карту в результаті особливої ​​процедури опротестування транзакції банком-емітентом (з метою захисту прав платника).

Причини, за якими може бути ініціація chargeback:

- шахрайська операція - платіж з карти, який власник карти не здійснював;

- продавцем не було здійснено повернення коштів за товар;

- з карти було зроблено подвійне списання грошей;

- з карти була списана сума, що відрізняється від суми покупки;

- невірні дата і час проведення операції;

- гроші з рахунку списані, але покупець не отримав товар або послугу;

- невідповідність товару або не надання послуги в повному обсязі;

- клієнт отримав товар або послугу, але оплату здійснив іншим способом (наприклад, готівкою);

- відмова продавця прийняти товар назад.

 

Дії магазину при ініціації chargeback:

Якщо чаржбек не відноситься до шахрайської операції, і можна прийти до скасування угоди між продавцем і покупцем, то може бути застосований refund (добровільне повернення грошей). В даному випадку необхідно звернутися до ризик-менеджерам для проведення даної процедури.

У разі якщо послуга або товар були надані клієнту, і ситуація вимагає додаткового розгляду, то необхідно надати наступну інформацію Ризик-менеджерам:

 

1. Найменування послуги/товару

2. Статус надання послуги/доставки товару (надана в режимі онлайн, товар на відправку, товар відправлений, баланс абонента поповнений, але не витрачений і т.д., вкажіть Ваш статус)

3. Реєстраційні дані Замовника (ПІБ, e-mail, телефон, адреса проживання/доставки, дата народження і інше, що є в Вашій формі реєстрації);

4. Як давно зареєстрований Замовник і купував у Вас раніше (якщо так, то коли і що) - вкажіть історію покупок клієнта за останні 6-12 місяців;

5. Документи, що підтверджують надання послуги, доставку товару (чеки, накладні і т.д.), принт-скріни екранів з системи.

6. Додаткова інформація, яка може допомогти в оскарженні транзакції (листування з клієнтом або інші контакти з клієнтом, скановані копії документів, якщо є).

 

 

Контакти Ризик департаменту WayForPay

[email protected]