При прийомі платежів через сервіс WayForPay, деякі підозрілі платежі можуть потрапляти на додаткову перевірку. Дана процедура має на увазі уточнення даних у платника, для того, щоб упевнитися, що платіж здійснює власник карти, а не шахрай.

Підозрілі платежі - платіж який за певними критеріями  антифрод системи (системи протидії шахрайським операціям) може бути шахрайським.

 

Навіщо це потрібно?

У класичному інтернет-еквайрингу, підозрілі платежі автоматично відхиляються. З одного боку така робота з ризиковими платежами безсумовно здатна не допустити шахрайську операцію, але в той же час може відхилити покупку реального власника карти. Відхилення всіх ризикових транзакцій прирівнюється до того, що ви просто забороняєте своїм клієнтам робити покупки на вашому сайті. Тому, в сервісі WayForPay, підозрілі платежі проходять по більш ніж 100 фільтрів і, в деяких випадках, можуть потрапляти під додаткову перевірку. Дана процедура проводиться з метою безпеки, а також для того, щоб не відхилити оплату реального власника карти.

 

Чим небезпечні шахрайські платежі для Вашого бізнесу?

Чарджбек (від англ. Chargeback) - це повернення суми сплаченої покупки назад на банківську карту в результаті особливої ​​процедури опротестування транзакції. У випадку з шахрайськими операціями чарджбек ініціюється, якщо покупець не давав згоди на проведення транзакції і оплата була проведена вкраденими платіжними даними. Саме шахрайство з вкраденими картками є головною причиною ініціювання чарджбек.

Сума повернення платежу зписується з продавця, тому що він прийняв оплату по вкраденій картці.

Фактично продавець відшкодовує вартість товару/послуги сплаченого по картці, а також втрачає сам товар або послугу надані шахраєві.

Крім суми відшкодування чарджбек, продавцеві можуть нараховуватися штрафи. Згідно з правилами платіжних систем Visa і MasterCard, частка чарджбеків не повинна перевищувати 1-2%. В іншому випадку, крім штрафів, інтернет-підприємцю загрожує закриття торгового рахунку і заборона на прийом онлайн платежів картами Visa, MasterCard.

 

Як часто відбуваються такі додаткові перевірки?

У рідкісних випадках, тільки при підозрілих транзакціях. Система антіфрод моніторингу адаптується під бізнес. Чим більше період співпраці з онлайн-продавцем, тим менше ймовірність додаткових перевірок.

 

Що необхідно для перевірки?

Варіанти підтвердження платежу клієнтом різні і залежать від ступеня ризикованості транзакції:

 - це може бути особистий контакт зі співробітником Ризик Департаменту;

 - запит на надання коду авторизації від банку-емітента картки, фото карти з першими і останніми 4 цифрами (з замаскованими секретним кодом (CVV2/CVC) і іншими цифрами на картці);

 - запит для надання фото документа.

 

Чи безпечно це для клієнта?

Співробітники Ризик Департаменту ніколи не запитують зайву інформацію. При запиті фото карти, завжди акцентується увага на необхідності приховати частину платіжних даних на картці.